Одна з найважливіших тем для багатьох власників домашніх тварин, це вакцинація. Чи так необхідні щеплення їхнім вихованцям? Дуже важливо розуміти, що вакцини необхідні для збереження здоров'я вихованця. Це один із найпростіших і найдоступніших способів, який здатний захистити тварин від багатьох небезпечних інфекційних захворювань.

Антигени, які містяться у вакцині у вигляді ослаблених штамів мікроорганізмів, потрапляючи у тіло тварини, м'яко стимулюють його імунну систему боротися з небезпечними сторонніми мікроорганізмами. В результаті вірус розпізнається, атакується та гине. Таким чином формується імунітет, який дозволяє легко переносити захворювання або зовсім не хворіти. Придбаний імунітет допоможе вихованцю прожити здорове, довге і щасливе життя, бути повним сил та енергії.

Підготовка до вакцинації домашніх тварин

Більшість домашніх тварин добре реагують на вакцини. Але дуже важливо знати, що вакцинувати можна лише здорових тварин. Кожен вихованець унікальний, особливий і тому оцінити стан його здоров'я обов'язково має ветеринарний лікар. Він повинен оглянути вихованця, виміряти температуру, розпитати господаря про стан здоров'я вихованця зараз і визначити, чи можна йому робити щеплення, тому що у тварини можуть бути протипоказання до вакцинації. Також ветеринар визначить графік щеплень, який підходить саме для вашого вихованця, допоможе правильно підготувати тварину до цих процедур, враховуючи всі особливості тварини: вік, породу, схильність до алергії.

За 7-14 днів до вакцинації вихованцю проводять протипаразитарні процедури: дають глистогонні препарати, обробляють шерсть вихованця від бліх, якщо в цьому є необхідність. Придбати протипаразитарні препарати можна в зоомагазині ШЕРСТЯНИЙ КОМ. Там дуже великий вибір цих препаратів. До кожного препарату є інструкція, і ви зможете визначитися та вибрати відповідний для вашого вихованця варіант, або придбати препарат, який вам порадив ветеринар.

Які переваги та недоліки щеплень домашніх вихованців?

Власники домашніх вихованців повинні розуміти, що вакцинація – це медична процедура, яка має свої переваги, недоліки та ризики. Вони повинні знати про те, що після щеплень у тварин можуть бути різні неприємні супутні фактори, оскільки імунізація організму стимулює імунну систему домашнього вихованця для створення захисту від небезпечних інфекційних хвороб, а цей процес може спричинити лихоманку, болючість у місці уколу, алергічну реакцію. Як правило, ці реакції організму на щеплення є помірними та короткочасними. Такі серйозні реакції та побічні ефекти, як пухлина у місці уколу та імунне захворювання менш поширені у світі.

Удосконалення технологій та техніки вакцинацій дозволило значно знизити частоту виникнення побічних ефектів. Сучасні препарати добре переносяться тваринами. Після процедури господарі зазвичай залишаються зі своїм вихованцем у клініці на 20-30 хвилин для того, щоб можна було надати тварині допомогу у разі виникнення можливих ускладнень чи алергічних реакцій. Як місцева реакція може виникнути невелика припухлість, яка повинна зійти протягом декількох тижнів.

Порядок дій після проведення вакцинації тварини

Вдома потрібно буде спостерігати за станом вихованця після вакцинації, і при появі будь-яких дивних симптомів обов'язково звернутися до ветеринарного лікаря. Це можуть бути: блювання, пронос, кашель, дивна хода, поганий апетит, нежить. На першу добу після вакцинації допустимі загальна млявість та підвищення температури. Зазвичай після процедури фахівці попереджають господарів про можливі ефекти та дають відповідні рекомендації.

Лікар обов'язково фіксує у ветеринарному паспорті дату вакцинації, назву препарату та приклеює етикетку з флакону з назвою та серією вакцини. Про вакцинацію від сказу також може видаватися окрема довідка з печаткою. Це дуже важливий момент, тому що якщо ви вирішите перетнути кордон або помандрувати з вихованцем, то вам обов'язково знадобиться ветеринарний паспорт з даними про щеплення та проведені протипаразитарні процедури.

Щоб не допустити розвитку ускладнень, рекомендується дотримуватися карантину від 7 до 14 днів. У цей період не можна: довго гуляти з вихованцем, особливо в похмуру погоду; контактувати з іншими тваринами; піддавати свого чотирилапого друга підвищеним навантаженням та стресам; купати улюбленця. Змінювати звичний раціон харчування теж не бажано.

Які потрібні основні вакцини для собак?

Для собак це: вакцини від вірусних ентеритів, чуми м'ясоїдних, лептоспірозу, гепатиту та сказу.

  • 1-а вакцина- проводиться у віці 8-9 тижнів. Це щеплення від чуми м'ясоїдних, парвовірусного ентериту, інфекційного гепатиту, парагрипу та лептоспірозу.
  • 2-а ревакцинація через 3-4 тижні. Ті самі вакцини і проти сказу.
  • 3-а вакцинація-в 3 місяці. Вакцини від чуми м'ясоїдних, гепатиту, вірусу ентериту, лептоспірозу та сказу.
  • 4-е щеплення-6-8 місяців. Від тих самих хвороб.

Потім собаку прищеплюють щорічно протягом усього її життя.

Які потрібні основні вакцини для котів?

Для котів це: вакцини від аплейкопенії (чуми котячих), герпесвіруса (ринотрахеїту), сказу, каліцівірозу.

  • 1-е щеплення призначається в 9-12 тижнів проти вірусного ринотрахеїту, каліцівірусної інфекції та панлейкопенії.
  • Друга ревакцинація через 3-4 тижні цієї ж вакциною плюс сказ.

Надалі коти можуть ревакцинуватись щороку або один раз на 3 роки.

Отже, чи варто вакцинувати домашніх котів та собак?

Відомо, що після народження більшість цуценят та кошенят у перші тижні життя захищені від різних хвороб антитілами, які отримують із материнського молока. Але захист організму тварини від вірусів і бактерій поступово слабшає і вихованець потребує вакцинації вже до 9-12 тижнів.

Якщо зважити всі "за" і "проти", то стане зрозуміло, що тільки вакцина здатна попередити багато небезпечних захворювань і зберегти велику кількість життів не тільки тварин, а й людей. Особливо в зоні ризику знаходяться ті власники свійських тварин, які випускають своїх вихованців на вулицю без нагляду. Тварини можуть контактувати з хворими бродячими собаками, котами та іншими тваринами, які часто є переносниками різних захворювань. Одним із найвідоміших і найнебезпечніших захворювань є сказ, який, на жаль, закінчується летально. Тому щеплення від сказу суворо обов'язкові всім домашніх тварин. Це вагомий аргумент на користь щеплень.